返回列表 回復 發帖

[討論] [歐聯16強首回合]阿仙奴 2 vs 1 巴塞隆拿(17/2 03:45HKT)

,  描述: 冤家!!新仇舊狠之戰!!

vs    

本週四凌晨,歐冠盃十六強首回合繼續進行,其中一場矚目大戰由英超豪門阿仙奴坐鎮主場迎戰西甲班霸巴塞隆拿,2支技術風格類似的球隊將掀起一場激烈角逐, 但後防線相對薄弱的兵工廠今仗恐怕難逃一敗。

兵工廠今季表現令人印象深刻,27輪聯賽戰罷以16勝5和5負積53分的優異戰績暫列積分榜次席,僅僅落後聯賽領頭羊曼聯4分。兵工廠近期發揮出色,上仗憑藉射手雲佩斯梅開二度主場以2比0完勝「巨人殺手」狼隊,球隊在比賽當中展現出行雲流水般的配合及水銀瀉地的進攻,兵工廠攻力毋庸置疑,但其後防線時而出現疏漏恐怕使得兵工廠此番主場落敗。

西甲班霸巴塞今季放眼全歐洲當屬首屈一指的頂級強隊,聯賽進行至今以20勝2和1負積62分的驕人戰績仍以5分的優勢力壓宿敵皇家馬德里穩據積分榜首位。雖然巴塞上輪聯賽作客1比1憾和弱旅希杭結束聯賽十六連勝,但巴塞今季創造的聯賽十六連勝已經打破西甲歷史,在這波聯賽十六連勝當中巴塞總共攻入了驚人的60個入球,均場攻入3.75球,球隊入球總數及效率都冠絕整個歐洲。此外巴塞也展示了同樣出色的防守力,在這16場聯賽當中僅僅失了6球,實在讓人瞠目。記憶猶新的是,巴塞上屆歐冠盃半準決賽主客場面對兵工廠取得1勝1和的佔優紀錄,是役作客挑戰兵工廠,與對手大打進攻足球的巴塞有望一舉戰勝對手。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

• W. Szczesny
  • E. Eboué
  • L. Koscielny
  • J. Djourou
  • G. Clichy
  • C. Fábregas
  • A. Song
  • J. Wilshere
  • T. Walcott
  • A. Arshavin
  • R. van Persie

Víctor Valdés
Dani Alves
G. Piqué
E. Abidal
Maxwell
S. Busquets
Xavi
A. Iniesta
Pedro
D. Villa
L. Messi
Arsenal vs Barcelona  2-2 Champions League 2010
My prediction the outcome still a draw
kstan337 發表於 2011-2-15 08:30 PM
唔通又會係2:2

我都好想知雲加今場會點步處,上屆阿仙奴上半場明顯唔夠踢
控唔到波,比巴塞壓住黎打
之後換入Walcott先唔同晒,如果唔係臨尾有球12碼,巴塞一早贏左
你估佢會點攻巴塞呢???高空波???

其實我反而覺得,巴塞今場如果贏到當然想贏埋啦,不過其實會唔會兩回合比賽
保守d好d,求作客入球先,只要唔輸打和都ok
返魯營時先再炒多你一次
有賽果喇!!!係0:3呀

精彩呀!!!!大戰即係大戰,兩隊都有人支持

其實16強中我最期待的就是這場

我自己就支持巴塞的,不過我希望阿仙奴可以踢出超水準,如果佢地領先就仲好睇
今年欧洲点解无火山爆发既。。。。。。。
nhjs_2003 發表於 2011-2-16 07:49 PM
好在有你提醒

不過你想得太多了
剛剛看到一些外地的評論
話阿仙奴後防穿洞,好難防到巴塞(不過巴塞後防一直都係麻麻架喇)
如果兩隊對攻,照道理一定是主場球隊佔優,何況阿仙奴主場真係好強
不過上屆巴塞箭頭是一個非常之麻煩又難以合作的球員 伊巴,今屆換了同是西班牙人的 韋拿 好左好多,雖然都是美斯入球最多
所以真係似打和多
Referee

Nicola Rizzoli (ITA)
Assistant referees

Renato Faverani (ITA), Andrea Stefani (ITA)
今晚會有幾多人會睇這場???
巴塞系西甲失波最少概球队,后防点会系麻麻。
枪手如果同巴塞对攻结果只有一个(对所有球队都系)
曼联捧欧冠果年系主场对巴塞都系死守
不过我估枪手班细路血气方刚点会死守,所以将会系一场大败 ...
我系一督屎 發表於 2011-2-16 10:20 PM
巴塞係西甲失波少是因為西甲球隊喜歡地面華麗踢法,咁樣當然唔夠巴塞踢啦
不過英超速度快,又多身體對抗,地面球隊好難應付(我隊阿根廷就係e種情況,雖然巴塞強過阿根廷,不過阿仙奴都強過英格蘭)
zzleezz 係唔係度姐???

如果係度講下你今場睇法啦,想參考下你
點解阿仙奴無中路派波既人既???