返回列表 回復 發帖

[分享] 上海外灘夜拍 (追加再追加)

,  描述: 原創內容

未執相前

執相後

IMG_2185Crop by Addy Ho, on Flickr

IMG_2179 by Addy Ho, on Flickr

IMG_2170Crop by Addy Ho, on Flickr

IMG_2168Crop by Addy Ho, on Flickr

請問樓主幾時去的? 我國慶時去, 實在太多人
oooman 發表於 2012-10-27 11:24 PM
呢d相係10月26號星期5拍的。其實真係好多人,不過我比較早去,大約5:30pm到,影到大約8pm。

係上海影相真係好難。人又多,天又朦。今日影嗰d都唔敢post上嚟!

大家有冇留意最後嗰張,即係1 pair 男女嗰張?

我個人很喜歡呢張。因爲主體好凸出。平實而沒有勉強的post。幸福不就是平淡地過日子嗎?

f5.6, 0.5s, iso3200
執住幾張先
不是專門幫新人拍的。 只是他們也在外拍,就順道也拍一兩張!
謝謝樓主
請問樓主, 執相有沒有技巧可以教教小弟
例如一些入做的技巧
AlanKwok1122 發表於 2012-10-30 08:40 PM
我都係一個新手,不過有幸成日出差,可以周圍影吓想啫。

我唔識咩技巧。我只係影RAW 檔,之後用DPP 改EV+/-,色温,張高光和暗位平行或誇張,加大小小對比和飽和度。

我都係隨心而發咋,所以有d相執完仲衰過原相。
追加了幾張
多謝大家支持和鼓勵。

我是新手一名,又沒有學過攝影,只是隨便拍拍。

在國内拍攝,最難是不拍人。無論咩時候,景點都是那麼多人。 或者,人也是景點之一!
説實話,上海外灘和南京路步行街人太多了,好難拍!

天氣好,早上拍日出最好。