返回列表 回復 發帖

[週邊設備] 諗住攞個墨盒去俾人refill,點知激到一肚氣!

某日,諗住慳少少,攞個黑色墨盒去refill喇。上到高登,揾咗6號鋪果間叫"乜乜 Gallery"嘅代用墨鋪啦!講好咗$20 refill一次黑色墨,包開窿,入墨同埋鑲番粒膠塞防漏。點知負責做嘅唔係同我傾果個,佢開完窿、入完墨之後,諗住就咁黏番墨盒本身張招紙上去就算…………!

我提佢未曾鑲番粒膠塞喇,佢可能唔想煩啩,就猛咁游說我話其實唔使鑲果粒塞㗎!佢話鑲咗嘅話會印唔岀墨㗎,因為冇咗空氣對流喎!真係當我傻嘅?我連隨問佢:「咁未鑽窿之前個墨盒咪又係密氣嘅,又唔見佢印唔岀?况且你唔幫我鑲番個膠塞,拎番去果陣漏哂D墨岀嚟,整污糟哂我D嘢點算?」果個靚仔死唔認衰,一口咬定話實唔會漏,仲好似大笪地賣武咁款,連隨攞我個墨盒翻轉身係枱面大力拍咗幾吓,結果,果然就真係…………………………一枱都係墨囉!

呢次佢無計嘞!焗住要幫我鑲番粒膠塞上去。但由於心有不甘嘅關係,一邊做一邉仲要攞番個彩,猛喺度狗噏話:「唔係唔肯幫你整,而係明知整咗之後實印唔岀,費事你番嚟小9我啫!你硬係要咁笨七咪由得你囉!你未行岀高登已經俾大把人掩住半邉咀笑你 on 9啦!」仲要重重覆覆講咗成5-6次喎!我忍唔住喝番佢:「哥仔,你做生意唔係咁做嗄嘩?!照原先講好咁加番粒膠塞咋噃,使唔使係度串足我咁耐呀!?番到去如果真係印唔岀我唔曉起番粒膠塞岀嚟嗎?」點知條友仔更變本加厲,直情喝佢鋪入面另一條靚仔即刻開單俾我,大大聲咁叫佢記得要寫明「如印不出墨,絕不負責,因為客人堅持要鑲膠塞云云……」。果個比較老實D
嘅後生仔有D不知所措,好為難咁望下我。我火都嚟埋,用比佢更大嘅聲量話:「唔使咁煩嘞!我單都費Q事要你,唔使你寫!」然後掟底廿皮走人!!

呢間衰鋪,呢世都咪使旨意我再幫襯呀!

結果,咪印得不知幾暢順!唔出墨?嘿!
嘿!

評分次數

• cocacola87

文采真好, 寫到我自己覺得係現場一樣.
文采真好, 寫到我自己覺得係現場一樣.
pull3 發表於 2012-11-17 09:09 PM
多謝版主過獎!我純粹寫出黎呻下,同時警惕下其他C-hings o者!唔敢當甚麼「文采真好」,文采好果個已經去 o左 TVB報天氣啦!
呢個舖我幫襯過幾次, 個人感覺幾好招呼
同埋好肯幫客人

你會唔會講野得罪左人唔知呀?
呢個舖我幫襯過幾次, 個人感覺幾好招呼
同埋好肯幫客人

你會唔會講野得罪左人唔知呀?
swedish88888 發表於 2012-11-25 12:59 AM
師兄,咁係你時運高,冇碰著個瘟神 o者!我之前都幫襯完佢地一次,以為都 Okay o格?我果次仲係幫襯買過幾舊水墨添,唔係邊有今次再番頭幫襯佢地呀!

我呢次 o既遭遇極度不愉快,同佢 o既對話已經如實節錄 o係前文。咁算唔算得失佢 o地呢?講真丫師兄,我由入到間鋪到開口提果個靚仔未同我鑲番個膠塞之前,佢一直都冇乜唔妥,而我亦根本無同佢講過一句說話(所有價錢、做法,全部係另外一個店員同我傾 o既!),又何來「講野得罪左人唔知」呢?而且,點計我都係客丫,佢有乜可能係咁「笨 7」呀、「on 9」呀之類唔停咁掃 o左我五六輪,我唔開口喝停佢,條友都唔知仲要顛幾耐添!即使我已經聲明如果鑲完膠塞後有乜東瓜豆腐都唔會賴佢,佢後來仲要心心不忿,話要開單講明印唔出唔負責,呢D行為仲唔係分明趕客係乜?
It noted with thanks!
無論塞膠塞係咪多餘,身為一個SALES,喺個客面前係咁講粗口,已經係死罪,抵炒有餘啦。
無論塞膠塞係咪多餘,身為一個SALES,喺個客面前係咁講粗口,已經係死罪,抵炒有餘啦。
klpoonhk 發表於 2012-11-25 07:58 PM
最慘我後來係網上搵到段片教人點樣 Refill 我隻墨盒,講明係要鑲番粒膠塞既!!

http://www.youtube.com/watch?v=lkPFC4n2SgY

11# qq84971645

C-hing,

真係圖文並茂喎!但係D字好似疊埋一堆咁 o既……………
分明係佢自己做錯野,想找東西嘈!....
其實辜勿論佢對與錯,都唔應該係咁媽叉我吖?!

況且我已經講明係唔想佢漏墨,搞到我成袋都汚糟哂咯,仲講明有乜唔掂會自己拔乎個塞岀嚟,呵會煩到佢㗎噃!佢都仲係咁喺度媽媽叉叉,咁先谷氣!

以后别去那家就是了

正有此意!
以后别去那家就是了
wbkoay 發表於 2012-12-19 04:43 AM