返回列表 回復 發帖
見到葉面好像有些班點,是不是太乾或者有病呀,但是有花出應該表示花是健康.

評分次數

• vandas

真匿名
一個月前我都買左盆蝴蝶蘭,希望唔好比我玩死,下一年我都post D相黎睇下.
真匿名
Vandas姐,想問下你那老花枝幹是不是完全無剪?為什麼好似咁短?
真匿名
我上網看過。。花莖的節可長出新枝,從根部往上數第3~第4節處剪斷,過1~2個月就會長出新枝開花囉!

真匿名
17# vandas 我也觉得老花枝重新复花可能会影响开品
sthaiyang 發表於 2013-1-2 12:00 PM
這樣是不是剪去老枝,等出新花枝會好一點
真匿名
花姐做乜唔教下我呢個新仔
真匿名
http://www.tvboxnow.com/attachments/day_130220/13022006115b34d2292d59a43e.jpg

Vandas 姐妳的蘭花很美是交配種花較原生種大些易養

送個原生種給妳觀賞,有很好的香氣.

http://farm5.staticflickr.com/4044/433 ...
orchids 發表於 2013-2-20 11:02 AM
蘭花都有香氣?
真匿名
28# vandas 冬天是兰花冬眠 孕育花蕾的时期
换盆后根也不会长的 而且换盆多少会伤根
还是气温20度以上的时候换盆比较好
sthaiyang 發表於 2013-2-20 11:50 AM
我上個月先換左三個盤,仲係最凍嘅季節
真匿名
蝴蝶蘭最好放窗邊完全冇太陽曬到,因好易曬傷葉.
大花蕙蘭就要在抽花芽期前每日曬一兩小時讓花芽拙壯成長.
orchids 發表於 2013-2-20 05:35 PM
我咁耐都未曬過我棵蕙蘭,要唔要曬下
真匿名
我一年前買了棵蘭花,之後花榭了,慢慢長了花蕾,但已經過了6個月,花蕾還沒有打開也不凋謝,我有給瑩養水呀!請指教  謝謝.
a171731 發表於 2013-3-31 07:33 AM
6個月花蕾有冇長大?
真匿名
我過年時都買左幾盤蝴蝶蘭,到而家D花都差唔多謝晒,買嘅時候系幾盤透明膠盤放在一起的D根好迫下,我想問,我要點樣做至可以令到幾盤蝴蝶蘭再開花?使唔使換過大D嘅盤,或者剪左枝舊花枝幹? ...
BombBT 發表於 2013-4-7 11:04 PM
D根好迫下..唔洗諗,E+係換過大D嘅盤時候。記住換盤時唔需要埋哂D根入植料裡面,露出一D在外面唞氣仲好
真匿名