返回列表 回復 發帖
瓶子草係外國花店係咪比較常見?
係香港都見過
圖片源自花店

瓶子草現在幾乎四處可見,基本款最常見品種,大概就紫瓶子草、鸚鵡瓶子草和一些不知名混種...
原種如黃瓶子草、白網紋瓶子草幾乎得透過網購了...
另外市場上的瓶子草品種數量,遠低於豬籠草~
我目前擁有40種豬籠草 ...
秋夜之月 發表於 2013-8-5 11:58 PM
係咪因為成本價錢較貴?所以比較小花店引入
係香港花店見到既~

嘩,香港佬搶錢,我盆瓶子草買左7皮野
chowold2 發表於 2013-8-11 11:59 AM
7皮野 你個盆買7萬港紙?
尾二个盆瓶子草係  咪有朵花呀?
D瓶子草價錢好贵重贵过兰花 !
ob51330 發表於 2013-8-11 10:42 AM
係呀
我覺得好似捕蠅草類既 香港一般都賣得好貴
見過好細盆都要98蚊
乜原來香港E+一皮係一萬,我記得以前一皮係一蚊
chowold2 發表於 2013-8-11 01:56 PM
哈哈 幾多年前 比個Update 你睇下
香港廣東話錢嘅大細叫法

$1=一雞/一銀/一蚊
    $10=10蚊/青蟹(舊時10元紙幣是綠色)/10雞/一草(草花頭上是個十字) /一條
    $100=一斤/一篙(即一舊)/一篙水(一舊水)/紅衫魚(因為一百元多數用紅色)
    $1000=一叉水/一撇水/一戙水(千字的中間一戙)/金牛(因為金色)/1K(因為英文1K=1 Kilo=一千)/一猜
    $10,000 =一雞/一皮野/一個/一粒/一盤水/一餅
    $100,000 =十雞/十個/十皮野
    $200,000=廿個
    $1,000,000 =一球
多謝超版,真係想醒你一雞, 你要鹽焗雞定乜雞
chowold2 發表於 2013-8-12 10:57 AM
家鄉雞 (KFC) 再講同呢區冇關既野我驚比人Ban 哈哈

假期係花墟見到 竟然有咁平 !!

評分次數

• vandas

230減到150

訓低左既係死緊定係品種係橫生?