返回列表 回復 發帖

請問這草要怎麼打理??

想問很久了, 每次都忘記
現在這裡新增了個花王, 又讓我想起要問這個問題
話說我家有唯一一盆草, 有位大C叫我養的, 想要養它養到鮮美高大, 所以請花仙花王指教

這草我從2011年5月開始養, 去年的冬天可能太冷枯死了幾片葉子
過後又再長回一些, 但總不及剛買回家時漂亮
不過, 其實!! 我不知道它叫什麼名字, 也不知道它其實需不需要肥料, 應該要怎麼打理 lol

每次到冬天我都很害怕它出狀況, 這是今年11月我去北京出差後回來的模樣, 垂頭喪氣得厲害
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
很抱歉沒種過這植物, 只知道名字是"粗肋草"
學名: Aglaonema
英文: Chinese Evergreen
品種: Silver Queen

天南星科植物. 極耐陰, 可在微弱光線下生長.

植物這樣軟弱下垂一般是由於缺水. 但有資料顯示 "當溫度降至15℃以下即表現葉下垂及壞疽等寒害徵狀"
有關詳細種植資料待查核後再回覆.

請問盆內的植料是甚麼?

需注意的是全株、汁液有毒!
中毒症狀:人畜誤偶食莖葉,會造成口舌發炎、胃痛、腹瀉等症狀。汁液會使皮膚發癢.

我觉得花盆不透气而且太小了也不利于植物生长吧
最好换一个透气性好的花盆 再定期浇些观叶植物的营养液

評分次數

• chowold2

睇黎車車你用火山石做植料,可以講無養分,又唔落肥料,又唔夠室溫,你係虐待緊你盆萬年青
真匿名
很抱歉沒種過這植物, 只知道名字是"粗肋草"
學名: Aglaonema
英文: Chinese Evergreen
品種: Silver Queen

天南星科植物. 極耐陰, 可在微弱光線下生長.

植物這樣軟弱下垂一般是由於缺水. 但有資料顯示 "當溫度降至 ...
vandas 發表於 2013-1-16 04:29 PM
因為大C叫我放係廁所養 ()
我廁所冇窗, 所以買嘅時候特登揀極耐陰植物
我一由北京返嚟驚見佢咁down嘅時候, 已經第一時間淋水, 好驚佢玩完, 後來好彩救得返
不過佢有毒呢樣野我真係唔知道.....
我觉得花盆不透气而且太小了也不利于植物生长吧
最好换一个透气性好的花盆 再定期浇些观叶植物的营养液
sthaiyang 發表於 2013-1-16 09:21 PM
何為透氣性好的花盆?? 可否舉例??
該花盆買來的時候已經就有, 沒有換過
睇黎車車你用火山石做植料,可以講無養分,又唔落肥料,又唔夠室溫,你係虐待緊你盆萬年青
chowold2 發表於 2013-1-17 10:29 AM
no ar, 係略帶紅色嘅泥土 (等我返去再研究下)
唔夠室溫可能係, 我間屋好凍
其實呢類植物應該落咩肥料??
no ar, 係略帶紅色嘅泥土 (等我返去再研究下)
唔夠室溫可能係, 我間屋好凍
其實呢類植物應該落咩肥料??
blacker14tt 發表於 2013-1-17 10:56 AM
萬年青對肥料的要求都不是很高,普通水肥就ok, 三兩個星期施1次薄肥,淡肥勤施、量少次多,同時要使用室溫水
真匿名
做了花王果然吾同哂
蘭---花之君子也
粗肋草原產馬來西亞、菲律賓等溫暖地區, 喜愛高溫多濕的環境, 無需太多光照, 生長環境20-30℃.

雖說是耐陰植物, 但這類有葉斑的仍需依靠光照才可保存葉片的斑紋, 長時間不見光, 紋路漸漸淡化之餘葉片也變得長長的, 因為植物以為長高點可以增取到見光的機會. 有時間的話請多給予燈光照亮.

雖說有毒, 只要避免小孩、寵物誤吃、處理完洗洗手就可以.

3樓說的也是, 種植用陶盆 clay pot 對植物最好, 唯施肥後容易留下結晶體影響外觀.
盆太細令根部欠缺足夠空間伸展. 這一盆的比例差不多:

施肥用粉劑開水或水肥也可以, 注意3個數字中間數應最細, 如20-10-20. 由於生長媛慢, 每1-2個月施肥一次已經足夠.
看兩張圖滿好笑的
對比
應該要曬太陽吧

評分次數

• chowold2

thanks 花仙 & 花王
我要研究下屋企附近邊度有肥料賣
我懶移動佢, 平時偶然都會開下燈去照佢, 因為佢, 我廁所D燈膽已經換過2次
花盆就可能要再等下, 對我嚟講有D大工程
泥料烧制作的花盆 密度比较低的 透气性好的花盆你自己也能感觉到的

評分次數

• chowold2

早兩天在商場內拍得這品種, 長得很大, 直徑約有2呎, 要開花啦!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
類有葉斑的仍需依靠光照才可保存葉片的斑紋
想問下 黃金葛原本係冇葉斑既 全棵都係綠葉
轉左位置係有陽光照既地方後 開始出現白色的葉斑
咁係咪正常?