返回列表 回復 發帖
咁都可以比超級諗到,不過我知道起碼有兩三尺高,盆栽咪要好大個盆
真匿名
幫你搵到料
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
今日試左 不過唔成功 如果有睇呢個教學就好了 下次再試
dororo 發表於 2013-1-28 11:41 PM
點解唔成功。冇理由一日你就知道唔成功
真匿名
8# vandas
樓主,請問照片中,D泥有D一粒粒黍米咁既野,係咩泥呀?係咪好D架?香港有無得賣呀?謝謝回覆
BombBT 發表於 2013-1-29 12:03 AM
那些是植料中的perlite 珍珠石 或 vermiculite 蛭石,一般商業植料都加入那些珍珠石或蛭石, 對疏水有很大用途
真匿名
睇網上嘅資料,將菠蘿心點生根粉然後用泥種應該都可以.
真匿名
周爺,你意思系除左個靛之外,菠蘿肉包住果條芯都發到根出黎?
我想問點生根粉,系如何點?點邊度呢?生根粉洗唔洗開水,定系好似燜灰咁查晒成條菠蘿芯?
謝謝周爺賜教! ...
BombBT 發表於 2013-2-13 09:10 PM
我講嘅花芯是菠蘿頭

生根粉只要黏在菠蘿芯切口便可以,生根粉開水作用不大,因為菠蘿芯還沒有根,不能吸收水中的養份
真匿名
尋日行過街市,見生果檔D菠蘿好大個,於是買左個返黎諗住禮拜劏左個菠蘿攞個靛去發根,點知今晚放工返到屋企食飯,亞媽煮左味菠蘿炒雞柳,我問亞媽個菠蘿靛呢?佢話個菠蘿都要黎煮左餸,個靛要黎把鬼咩,掉左啦!!!吹 ...
BombBT 發表於 2013-2-16 06:30 PM
益左你啦又可以吃多次菠蘿雞
真匿名
miss 左你個回覆tim
其實我個菠蘿黎到既時候已經比生果檔去左皮 之後我放左入雪櫃
再到我見到呢張教學圖既時候已經入左雪櫃2星期
我扭開個菠蘿頂 (因為我當時冇可以切開菠蘿頭既刀 所以順時針扭左佢出黎)
見到冇張 ...
dororo 發表於 2013-2-16 06:48 PM

你要種嘅係呢個頭
真匿名
買一盆會唔會貴過買一個菠蘿?
dororo 發表於 2013-2-17 01:57 PM
種菠蘿就係貪好玩,你唔好預你會種到菠蘿黎吃
真匿名
如果我買到新鮮嘅菠蘿(葉)我都會試下種,衰左都冇壞
真匿名
搵到有人用盆種菠蘿。種得好靚

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件