返回列表 回復 發帖

我這一瓶已經2星期, 沒甚麼反應
vandas 發表於 2013-3-21 11:56 AM
咁鬼冇耐性,要3-4個月先成架
真匿名
呢樽係化左一個月嘅

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
1# chowold2
又環保又便宜,值得試試及推廣

評分次數

• chowold2

呢樽係化左一個月嘅
chowold2 發表於 2013-3-21 12:09 PM
一個月仍未有氣泡...
有些人的圖片顯示, 一個月已經發霉到不得了,
也有些人說, 若每天加入材料到指定份量為止, 要到最後那天才開始計算3個月時間.
一個月仍未有氣泡...
有些人的圖片顯示, 一個月已經發霉到不得了,
也有些人說, 若每天加入材料到指定份量為止, 要到最後那天才開始計算3個月時間. ...
vandas 發表於 2013-3-22 05:28 AM
應該係有氣冇泡,發霉快慢可能係因為同用不同糖,果皮,溫度有關係
真匿名
想問下剩下已發酵的橙皮要放在太陽曬干才可和泥一齊用, 還是在濕潤時混和泥土呢?

評分次數

• chowold2

想問下剩下已發酵的橙皮要放在太陽曬干才可和泥一齊用, 還是在濕潤時混和泥土呢?
weibkeeper 發表於 2013-3-23 06:22 PM
你可以曬干留用,日後可以做基肥
真匿名
嘩, 好有用啊, 唔係講笑, 又環保先好.

評分次數

• chowold2

不錯的介紹, 經濟實用又有益, 這同種花一樣要有耐性'培植'

評分次數

• vandas

水果酵素
Thanks for sharing good idea!!!

評分次數

• chowold2

左方的是用片糖造,果皮分幾次放入
右方的是brown sugar黃糖造,果皮一次放入,至今每天打開樽蓋仍然有氣

兩樽的氣味相若,像柚子茶。是否夠3個月即可使用?

左方的是用片糖造,果皮分幾次放入
右方的是brown sugar黃糖造,果皮一次放入,至今每天打開樽蓋仍然有氣

兩樽的氣味相若,像柚子茶。是否夠3個月即可使用? ...
vandas 發表於 2013-6-5 06:02 AM
有氣就係仍然發酵緊,3個月只係個指引,發酵時間越長,發酵效果越好,我通常都等到D水夠濃先OK
真匿名
我呢樽係3個半月,如果我有時間就可以倒開黎用
真匿名
係咪真係咁好用呢?
係咪真係咁好用呢?
ob51330 發表於 2013-6-5 06:29 PM
當然冇化學肥料咁方便好用,不過用黎種蔬菜自己食,100%安全organic
真匿名