返回列表 回復 發帖

有冇人知呢種花叫咩名? 6

,  描述: Easy
咁都話easy,我估係提子
真匿名
一點都不easy,我估是black cherry

評分次數

• chowold2

• dororo

看果托有點印象, 想了大半天...
果子叫 Hypericum Berry, 中文貫葉連翹 又名金絲桃 Saint John's Wort
金絲桃科 Clusiaceae
金絲桃屬 Hypericum

按品種果子有不同顏色

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
vandas 果然係神探 一日都唔洗就知道係咩花 真係難唔到你!
呢張相入面既貫葉連翹係我係人地紮玫瑰花入面影
咁都話easy,我估係提子
chowold2 發表於 2013-2-21 12:46 PM
提子你都講得出
周爷一於端估冇辛苦  
看果托有點印象, 想了大半天...
果子叫 Hypericum Berry, 中文貫葉連翹 又名金絲桃 Saint John's Wort
金絲桃科 Clusiaceae
金絲桃屬 Hypericum

按品種果子有不同顏色

2061385 ...
vandas 發表於 2013-2-21 03:50 PM
嘩, D Berry咁靚,吃唔吃得架
真匿名
呢張相入面既貫葉連翹係我係人地紮玫瑰花入面影
dororo 發表於 2013-2-21 11:35 PM
咁樣俾人估分明係大整蠱! 其他葉都唔係屬於d果...
估完又冇獎喎...

其實因為後園有, 但係印象中冇見過會結果.
都好易種, 在路邊拾得一枝斷枝條番屋企, 之後越生越多.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
嘩, D Berry咁靚,吃唔吃得架
chowold2 發表於 2013-2-22 10:59 AM
查過果子可用來製藥, 但不可以直接食用.
sorry i dont know
咁樣俾人估分明係大整蠱! 其他葉都唔係屬於d果...
估完又冇獎喎...

其實因為後園有, 但係印象中冇見過會結果.
都好易種, 在路邊拾得一枝斷枝條番屋企, 之後越生越多.

2062843 ...
vandas 發表於 2013-2-22 02:20 PM
咁你想要咩獎?
乜唔係路邊野花不要採咩?
咁你想要咩獎?
乜唔係路邊野花不要採咩?
dororo 發表於 2013-2-22 11:32 PM
唔係採. 係有百厭仔整斷枝花, 玩完又棄於路邊, 所以執番屋企種
唔係採. 係有百厭仔整斷枝花, 玩完又棄於路邊, 所以執番屋企種
vandas 發表於 2013-2-23 04:53 AM
原來有個百厭女整斷枝花
真匿名
果果很靓