返回列表 回復 發帖

中國墨蘭出兩個葉芽

,  描述: 新菖
這盆金華山冒出兩個葉芽.....新菖

加大少少看芽在正前方

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
國蘭真係有出塵嘅味道,就係睇葉都夠
真匿名
以前去過一間賣國蘭的, 原來已經搬走, 想買都冇地方搵.

花姐用乜做植料? 似火山石.
植料是火山石2/3+峨嵋山仙土(店員講嘅其實似碎黑泥)1/2of 1/3+砰芒骨(蛇木屑)1/2of 1/3
蘭---花之君子也
植料是火山石2/3+峨嵋山仙土(店員講嘅其實似碎黑泥)1/2of 1/3+砰芒骨(蛇木屑)1/2of 1/3
orchids 發表於 2013-3-8 11:37 AM
冇仙土; 冇芒骨, 只用火山石種蝴蝶蘭可唔可以呢?
可以,不過要大粒的,最好大過波子,以便有洞隙給根穿過及透氣.
蘭---花之君子也
可以,不過要大粒的,最好大過波子,以便有洞隙給根穿過及透氣.
orchids 發表於 2013-3-8 12:26 PM
可以的話我想試用火山石種蝴蝶蘭, 因為種了多年仍然種不好.
一直不敢淋水...除了大熱天25度以上會用花灑代替噴水, 平日一淋水就會黃葉脫落.
所以一個月只敢淋一次, 但明顯是不夠的. 葉片越來越薄
大粒火山石在這裡很易買, 應該用甚麼消毒呢?
可以的話我想試用火山石種蝴蝶蘭, 因為種了多年仍然種不好.
一直不敢淋水...除了大熱天25度以上會用花灑代替噴水, 平日一淋水就會黃葉脫落.
所以一個月只敢淋一次, 但明顯是不夠的. 葉片越來越薄
大粒火山石 ...
vandas 發表於 2013-3-8 12:41 PM
點解一淋水就會黃葉脫落,我每個星期都淋一次水都冇問題。葉黃可能係pot bound,或者係唔夠光
真匿名
點解一淋水就會黃葉脫落,我每個星期都淋一次水都冇問題。葉黃可能係pot bound,或者係唔夠光
chowold2 發表於 2013-3-8 01:07 PM
我都想知原因...光一定夠.
已經換過所有植料, 總之除非熱天, 一淋水就爛根死
大粒火山石在這裡很易買, 應該用甚麼消毒呢?
最簡單方法用滚水浸十五分鐘後撈起放在猛太陽下晒乾就得
很明顯排水不足,天熱水份揮發快就冇事.如光一定夠,那就是植料及通風問題.
改用粗粒火山石便可放心淋水,重有,要用通孔陶盆 terracotta pot.試試
蘭---花之君子也
我都想知原因...光一定夠.
vandas 發表於 2013-3-8 01:33 PM
爛根死。。。你要試下用physan 20,對蘭花爛根非常有用
真匿名
最簡單方法用滚水浸十五分鐘後撈起放在猛太陽下晒乾就得

很明顯排水不足,天熱水份揮發快就冇事.如光一定夠,那就是植料及通風問題.
改用粗粒火山石便可放心淋水,重有,要用通孔陶盆 terracotta pot.試試 ...
orchids 發表於 2013-3-8 02:00 PM
開暖氣關窗, 通風一定唔夠好. 希望用火山石可以改善到.
陶盆都有用, 不過唔係個個盆身都都有孔.
但係火山石本身應該冇養份, 咪要完全依賴肥料?
爛根死。。。你要試下用physan 20,對蘭花爛根非常有用
chowold2 發表於 2013-3-8 02:01 PM
physan 20 係粉劑定水劑?
點用呢? 冇咁易爛根?
水劑,你google下就知
真匿名
但係火山石本身應該冇養份, 咪要完全依賴肥料?
對, 但佢會吸收肥料,慢慢放番出黎.
蘭---花之君子也