返回列表 回復 發帖

蝴蝶蘭開花啦

等咗五個月棵蝴蝶蘭開花啦
朵花好大下,有4英吋闊

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
周爷,
第二張棵花同第三張係咪同一棵花黎架,点解D颜色差咁遠.
第二張棵花極好

評分次數

• chowold2

我的已經開了1個月
見到師兄花兒分享, 真開心``諗下~~~澳洲真幸福, 陽光充足, 可以種植很多植物,支持師兄.

評分次數

• chowold2

周爷,
第二張棵花同第三張係咪同一棵花黎架,点解D颜色差咁遠.
第二張棵花極好
ob51330 發表於 2013-4-8 01:37 PM
室內光影得唔係咁好,下次打埋燈先影
真匿名
我的已經開了1個月
vandas 發表於 2013-4-8 02:06 PM
開左花又唔貼D上黎睇下
真匿名
開左花又唔貼D上黎睇下
chowold2 發表於 2013-4-8 11:04 PM
我記得同周版差不多時間有花苞,

4朵花3個方向, 都唔知點影...

點解人地可以同一個方向開花? 一定有秘訣
ok膠, 你有沒有試呢?
一朵花我已經很滿意.
溫姐種花太好了.好美啊 非常之正.
感謝分享

評分次數

• chowold2

等咗五個月棵蝴蝶蘭開花啦
朵花好大下,有4英吋闊

chowold2 發表於 2013-4-8 01:01 PM

Congratulation! Orchids are my most favorable pot plants!

評分次數

• chowold2

好看
花少了些 我家有一朵就将近40个花苞 刚刚开了一个
不过花比去年小了一圈 可能花苞太多了的关系吧

評分次數

• chowold2

好看花少了些 我家有一朵就将近40个花苞 刚刚开了一个
貼上黎睇下啦

評分次數

• chowold2

好看
花少了些 我家有一朵就将近40个花苞 刚刚开了一个
不过花比去年小了一圈 可能花苞太多了的关系吧
sthaiyang 發表於 2013-4-10 03:09 PM
就将近40个花苞...咁就一定要貼上嚟看見識見識
真匿名
周爺,你的花開得好靚呀 !!!!!!!!!!!!!!
好功夫.............

評分次數

• chowold2

12# chowold2 就是这个 我父亲用腐叶土养着的
不过开的花小了一大圈 只有6-8CM 去年开12CM
而且今天回父母家发现掉了几个花苞 是不是太多花营养跟不上了

評分次數

• chowold2

12# chowold2 就是这个 我父亲用腐叶土养着的
不过开的花小了一大圈 只有6-8CM 去年开12CM
而且今天回父母家发现掉了几个花苞 是不是太多花营养跟不上了
2191594 ...
sthaiyang 發表於 2013-4-11 09:24 PM
用腐叶土種蘭花真是有點似自然環境植料,不過就要小心害蟲雜草
真匿名