返回列表 回復 發帖

創意教室 貝殼花盆

[轉貼]

常下雨的季節不曉得你家附近有沒有跑出很多大蝸牛?千萬別捉弄牠們,假如發現已經搬家的蝸牛空殼,不妨帶回家洗乾淨,拿來養多肉植物超適合。來自美國的園藝 Megan 蒐集了好多蝸牛殼,大家都知道多肉植物超容易移植,像這樣擺一整排在花園、窗台或是辦公桌上效果都不錯喔!如果你家附近真的沒有蝸牛,大貝殼應該挺適合,再不然大顆的田螺殼也行,熱炒店點一盤就有了。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
我一早就想用貝殼做花盆,真係好鬼靚。下星期free fishing day去釣魚同執返D大貝殼
真匿名
下星期去執返D大貝殼
執番幾個俾我呀
蘭---花之君子也
蝸牛殼花盆又真係幾得意兼盞鬼.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
我諗用大個D嘅嚮螺殼仲好睇
真匿名
好可愛喔~種多肉植物很適合擺在辦公室,既美觀又好照顧,Good idea~

評分次數

• chowold2

真是好靚, 買個大响螺煲湯先, 攞個売來種野, chowold2兄, 你地釣魚執大貝殼, 我地釣魚執石頭.

評分次數

• chowold2

去執鸚鵡螺殼啦,夠大隻又美丽.

評分次數

• chowold2

簡簡單單就好
真是好靚, 買個大响螺煲湯先, 攞個売來種野, chowold2兄, 你地釣魚執大貝殼, 我地釣魚執石頭.
亞良 發表於 2013-5-31 07:59 AM
良兄你執石頭用黎做乜?
真匿名

簡簡單單就好
vandas 發表於 2013-5-31 12:07 PM
Vandas 姐,你種㗎? 又幾有心思
真匿名
Vandas 姐,这个好靚啊,有三棵空鳳.吾簡單啊.

評分次數

• chowold2

Vandas 姐,你種㗎? 又幾有心思
chowold2 發表於 2013-5-31 12:46 PM
Vandas 姐,这个好靚啊,有三棵空鳳.吾簡單啊.
ob51330 發表於 2013-5-31 12:59 PM
我都想啊! 貼嚟俾大家參考啫.
我個雀籠深綠色, 放乜入去都睇唔到, 要再噴過d淺色油先得.
噴白色油啦最易襯色,又美觀.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
好可愛!  弟一次看到有人拿貝殼栽種 不過很特別噎 可愛!!

評分次數

• chowold2