返回列表 回復 發帖

有冇人知千壽丸點種? (有相)

剛買了一裸
千壽丸係很漂亮嘅盆栽植物,上網看過。。。盆土最好用要用透水性佳的砂加顆粒土,不然容易爛根。日照要全日照至半日照,且要直接照射陽光,勿缺水且勿泡水栽種
真匿名

千寿丸松,楼主是这个嗎?係盆景用嘅.要用沙泥種一定吾可以用塘泥

評分次數

• vandas

要全日照??? 我只能在窗邊不行嗎?

評分次數

• chowold2

在窗邊可以,但要有陽光照射到且要長時間.千寿丸松係受陽性植物.

評分次數

• chowold2

要全日照??? 我只能在窗邊不行嗎?
lokpo 發表於 2013-4-29 11:47 PM
放在窗邊,如果有直接太陽光,應該冇問題。
你有咁靚嘅千壽丸,貼D相片比大家欣賞下啦
真匿名
今日休息,下午去花墟睇下有冇千寿丸賣先,先兩日好似見过某檔口有.

評分次數

• chowold2

今日休息,下午去花墟睇下有冇千寿丸賣先,先兩日好似見过某檔口有.
ob51330 發表於 2013-4-30 10:54 AM
有都冇用,花姐唔會准你買唔係蘭花嘅花
真匿名
7# ob51330
你係咪講在旅遊巴架黎果間?

評分次數

• chowold2

什么旅遊巴隔離果間? 吾明!
係园芸街新開檔个間,有好多石斛兰賣个間.

評分次數

• chowold2

有都冇用,花姐唔會准你買唔係蘭花嘅花
chowold2 發表於 2013-5-1 12:00 PM
做好盆景之後放寫字楼自己欣賞,冇得吾俾.    

評分次數

• chowold2

ob51330 發表於 2013-5-1 09:03 PM
花墟d $20水種 devil ivy咁難種既 死左幾條
ob51330 發表於 2013-5-1 09:03 PM
睇下點
真匿名
dororo 發表於 2013-5-1 09:52 PM
我屋企後院都好多ivy,越生越多,控制唔到,真係devil ivy
真匿名
dororo 發表於 2013-5-1 09:52 PM
花店來貨时都係盆栽,之後拔出來在水中去泥再用花洒沖就剩下白雪雪的根
然後几条几条咁放入玻璃兜度用水種黎賣,你話成活率有几高,係親眼見架.

評分次數

• chowold2