返回列表 回復 發帖

千寿丸松,楼主是这个嗎?係盆景用嘅.要用沙泥種一定吾可以用塘泥

評分次數

• vandas

在窗邊可以,但要有陽光照射到且要長時間.千寿丸松係受陽性植物.

評分次數

• chowold2

今日休息,下午去花墟睇下有冇千寿丸賣先,先兩日好似見过某檔口有.

評分次數

• chowold2

什么旅遊巴隔離果間? 吾明!
係园芸街新開檔个間,有好多石斛兰賣个間.

評分次數

• chowold2

有都冇用,花姐唔會准你買唔係蘭花嘅花
chowold2 發表於 2013-5-1 12:00 PM
做好盆景之後放寫字楼自己欣賞,冇得吾俾.    

評分次數

• chowold2

花墟d $20水種 devil ivy咁難種既 死左幾條
dororo 發表於 2013-5-1 09:52 PM
花店來貨时都係盆栽,之後拔出來在水中去泥再用花洒沖就剩下白雪雪的根
然後几条几条咁放入玻璃兜度用水種黎賣,你話成活率有几高,係親眼見架.

評分次數

• chowold2

吾信叫Dororo 得閒去睇下, 隨時都睇到.
今日又見到个亞姐坐係度用花洒沖盆栽拔出來D赏叶植物啦.

評分次數

• chowold2

lokpo 兄,你棵千寿丸好靚喎,買咗几錢? 边度買架?
咁细棵就有花! 但係吾明点解有咁多苔蘚一齊種.苔藓要濕水及陰而千寿丸係松科要蔬水及猛陽光,怎能種埋一堆呢?奇怪

評分次數

• chowold2

22# ob51330

依盤買左$320,係好貴,但鐘意.冇計.

邊D係花黎? 苔藓買果時已經係咁.
lokpo 發表於 2013-5-6 11:36 PM
嘩,三百几元 lokpo兄真捨得,睇真的那个好似係叶芽吾係花,初望以為係花.
有时花店為咗整靚盆植物出售会不理花卉生長需求但求把盆栽化粧好賣出.

評分次數

• chowold2

Lokpo兄,

頭先行过你上次講貨車埋面个間花铺,係咪叫明一园芸,的盆栽真係好貴,你个棵重有三几盆$280-320 .

佢專賣盆景多,几千元一盆松景都有.佢对面街有間賣千歲松中国品種.$60-80 一盆,但就吾係千寿丸.

評分次數

• chowold2

Lokpo 兄,你唔識種,你又咁貴都買,先買D平嘅練下手嘛.香咗都吾肉刺.

評分次數

• chowold2

超版早晨
想買devil ivy 去農圃街近雀仔街牌坊对落个几間啦,又平又正.
繽紛?的花係整齊D不过较贵囉!

評分次數

• chowold2

通常D人種死花或植物都係忍吾到手,係咁淋水,等如養金鱼,係咁餵鱼糧.结果就係做了香香公主.
Lokpo兄 ,
早前已跟你講过千寿丸係陽性植物,喜陽惡濕,泥土要疏水.你一定係見同在一起的蘚苔需水濕而多淋水,这樣你就因小失大了.

評分次數

• chowold2