返回列表 回復 發帖
看見那新鮮的葉生菜真想咬一口
吃過辣椒又可以用辣椒滾湯, 好呀!
雄蕊stamen 包括了 花葯anther 與 花絲filament
百合花的花葯一般是橫臥在花絲上, 名為丁字著葯

這株百合花是初開的吧? 過些時候黏著的便會分離; 像天秤那樣左右擺動了.

有錯請指正.
園中也有種植; 留意到而已, 才不是甚麼專家.
百合花最令人頭疼的是那些花粉, 很容易沾在衣服上,
因此不小人也會將花葯剪去.
我還有一個問題,你能告訴我這是什麼花?

兔子花? It looks like a bunny.
markhamwong 發表於 2013-6-26 11:51 PM
只有大頭照? 查詢植物的話最好有整株連葉片的照片.
沒看錯的話, 這是 Lobelia 中文:半邊蓮

感謝我所有的園藝百科全書.
在兩個星期的時間。我的藍絲帶花將開花。當時上傳圖片.
感謝萬分.

...
markhamwong 發表於 2013-6-28 08:41 PM
我的黃花萱草早已經開了花, 但這個橙花萱草卻仍在花苞階段, 你的已經開得燦爛?
我沒有藍絲帶花, 等你的介紹.
Mark兄很喜歡大頭照, 這是甚麼菊花?
用來當桌布很"養眼"
又有新wallpaper, 好嘢!

Mark 哥,
這是 桔梗 英文:Balloon Flower 學名: Platycodon grandiflorus
另外還有白色品種.

我的有3' 高, 不過今年好像沒出現.
30# vandas
我又被人欺騙, 佢地話係Blue ribbon. 我見幾靚.
咁就買咗三十盤Balloon Flower, 又買佐三十盤Cherry bloom mom.
1盤Balloon Flower, 1盤Cherry blossom mom. 種係我前園center island.
七月Balloon Flo ...
markhamwong 發表於 2013-7-15 09:16 AM
不論是Blue ribbon還是Balloon Flower, 只要你喜歡就可以了.
其實我喜歡你這些不太高, 比較好看.
Cherry bloom mom 又是甚麼? 等待照片.
秋天的色彩仍然艷麗.

這個刺果番荔枝是種子剛發芽?
35# vandas

是呀, 希望這個刺果番荔枝眀年可以見下人.
最開心是Chrysanthemum  小菊花, 開得很靚, 唔好唔記得這小菊花係一年生的品種. (室外種)
而家種到第二年, 都算唔錯.
其它的草本植物(香草)重係好靚, 係時間 ...
markhamwong 發表於 2013-10-4 07:46 PM
明年無論如何請回來分享刺果番荔枝的成果.
菊花不論是室外還是室內種其實本身都是多年生, 不過太寒冷的地區種在室外會冷死而已.
入冬前在花床舖上一層bark mulch有保暖作用. 這麼漂亮的菊花; 希望明年再見到.
你還記得自組迷你花園_活動篇?

markhamwong 發表於 2013-10-9 08:27 AM
半邊蓮仍在開花, 叻仔

生菜種到開花, 您準備留種子?
對明日葉沒甚麼認識, 是可食用的香草?
其實這明日葉有點像中國芹菜...
冬天是否要搬到室內去?
markhamwong師兄, 樣樣都種得好靚 搞到我想沖出後花園大搞大搞 可惜就番香港, 今日SYDNEY
差不多有36度, 相信我D植物死緊一部份, 師兄你D影相功夫超班馬, 請你多多指導小弟 ...
亞良 發表於 2013-10-10 01:33 PM
36度咁犀利!? 會維持幾耐? 真係人都燶噃.
只係一日都好d. 天氣熱人同植物都需要保水.
題外話, 唔係應該飲啤酒咩.