返回列表 回復 發帖

新蘭花成員堇花蘭

,  描述: Miltonia
上星期發現一間賣蘭花好平嘅地方,今日去又搵到順野。又買左盆Miltonia @$12。兩個月前我見過係$30。屋企又多一盆我冇嘅蘭花

堇花蘭Miltonia 花朵唇办大,且具有美丽的花纹或色彩,与常见草花中菫菜科的三色菫相像,因此被称作(菫花兰)或(菫色兰)
性喜凉爽,越冬温度不得低于10℃,耐旱性很强,(植土乾透前淋水)。光照強度約為500-2500
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
終於買到
堇花蘭這兒大盆$39.99, 4'盆$29.99, 紅色較多.
很香濃的味道.
周兄終於找到心頭好,買得好又平又正,miltonia其實最合適西雅圖天氣.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也

比D師兄師姐攪到我心思思種番D蘭花(其實我好中意), 但澳洲夏天時間我要番香港玩幾個月, 要找朋友澆灌,所以未有種太多花, 請問師兄師姐們我這個位置可不可以種蘭花, 夏天只得中午`二個鐘頭有太陽光,不是正曬, 這軍子蘭我從來沒有澆個水.

評分次數

• chowold2

夏天只得中午`二個鐘頭有太陽光,不是正曬, 這軍子蘭我從來沒有澆個水.
吾係好明,正晒=直射即係在陽光下,以澳洲夏天的陽光來说,半个鐘直照已可煮熟一兩種兰如蝴蝶兰.
如果係日映反照就冇問题,重正添. 以你的環境建議你種嘉多利亞兰,石斛兰及萬代兰. 嘉多利亞兰係首選

評分次數

• chowold2

Chow兄犀利, $12還挑了盆這麼壯的, 真順.

評分次數

• chowold2

終於買到
堇花蘭這兒大盆$39.99, 4'盆$29.99, 紅色較多.
很香濃的味道.
vandas 發表於 2013-6-23 10:52 AM
你唔講我都唔知道,E+先知道呢盆堇花蘭有少少香味
真匿名
周兄終於找到心頭好,買得好又平又正,miltonia其實最合適西雅圖天氣.
orchids 發表於 2013-6-23 11:10 AM
我地呢度差不多全部蘭花都係室內種,所以幾乎所有蘭花都適合種
真匿名
比D師兄師姐攪到我心思思種番D蘭花(其實我好中意), 但澳洲夏天時間我要番香港玩幾個月, 要找朋友澆灌,所以未有種太多花, 請問師兄師姐們我這個位置可不可以種蘭花, 夏天只得中午`二個鐘頭有太陽光,不是正曬, 這軍子 ...
亞良 發表於 2013-6-23 12:49 PM
良兄,種蘭花真係好好玩,花期非常長,我有D花開左半年都仲有花。種蘭花位置只要沒有直接陽光就得,例如大樹底,屋簷下。當然要沒有雨水淋到
真匿名
Chow兄犀利, $12還挑了盆這麼壯的, 真順.
b-boomer 發表於 2013-6-24 12:10 AM
我都估唔到咁平,下星期我又會再去睇下有冇順野
真匿名
周爷,你就好啦,咁多順嘢買.
吾係好明,正晒=直射即係在陽光下,以澳洲夏天的陽光來说,半个鐘直照已可煮熟一兩種兰如蝴蝶兰.
如果係日映反照就冇問题,重正添. 以你的環境建議你種嘉多利亞兰,石斛兰及萬代兰. 嘉多利亞兰係首選 ...
ob51330 發表於 2013-6-23 05:33 PM
謝謝你的提議, 我都唔多記得夏天D陽光晒唔晒到果個死位, 印象是晒唔到~~~但宜家我想起我有棵跳舞蘭, 都幾粗生,四盆桂花陪住佢幾威, ob51330兄

如果有時間煩請SAND D上列

蘭花相給我, 先謝謝師兄.

評分次數

• chowold2

謝謝chowold2師兄, 收到了, 原本不要太多水, 唔怪我棵蘭花有一星期沒有澆水(唔記得澆),星期六去花市場買番盆先.

評分次數

• chowold2

良兄,
去Orchids姨嘅蘭花興趣休閒室睇下啦,有我介紹給你的品種

評分次數

• chowold2

,

良兄,你呢盆吾係跳舞兰,应該係大花蕙兰.澳洲最普遍.

呢棵先係跳舞兰(文心兰)

評分次數

• chowold2