返回列表 回復 發帖
你盆苦苣苔好鬼可愛快D去種過另外一盆
真匿名
我朶花可不可愛? 锺意那一朶花?

Flickr 上 markhamwong 的 DSC_9060
markhamwong 發表於 2013-7-19 08:12 AM
mark爺,你張相D葉唔係好清楚,唔知道係乜花。如果係苦苣苔,佢就係叫做流鼻涕呢朶流鼻涕都幾靚
真係有D花叫流鼻涕
真匿名
我都有流過鼻涕架2490864
doginger 發表於 2013-7-19 07:20 PM
你瞳鼻涕好靚,點解唔開個帖比多D我地睇下。我地會撈張紙巾比你抹鼻涕.
真匿名
介紹下苦苣苔小天鵝Alsobia dianthiflora,小天鵝又名蕾絲蔓也有人稱為額索花或緞花蔓,由於花朵邊緣有著似蕾絲般浪漫的花邊,因此有了Lace-Flower Vine的名稱。蕾絲蔓是一種吊盆植物。會不停地長出走莖,並自然垂墬而下。生長適溫約為20-30度,但對溫度的容忍範圍較大,喜歡空氣濕度高且介質需排水良好,花期為春至秋季。
真匿名
嘩doginger種左好多非洲紫蘿蘭快D逐一介紹比我地睇下
真匿名

呢盆正呀,怪不得係你嘅至愛
真匿名
我都送反盆我種嘅比你睇下

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
禮尚往來!半迷你品種 Rob's Loose Noodle
doginger 發表於 2013-7-23 06:19 PM
我已經停止種非洲紫蘿蘭好耐。E+我只有兩盆咁多,你show咁多靚野比我睇,引到我心思思又想種返。
真匿名
好可愛的小天鵝,感覺上好像可以用插枝種植,不知事實上是否如此?真美!
judejj 發表於 2013-7-26 01:43 AM
幫樓主答你,不過唔知對不對。如果不對請樓主指點指點。。
小天鵝可以剪切走莖然後用黎插枝
真匿名
26# chowold2
園藝老前輩,這些小問題,點會唔知道呢!
100%正確!
doginger 發表於 2013-7-26 06:53 PM
種非洲紫羅蘭你係專長,有D野我係絕對不及你,由你答一定好過我
真匿名