返回列表 回復 發帖

小花盆自動供水系統(棉芯供水法)

,  描述: 實驗可行

製造方法如:創意教室 自製吸水小盆栽
材料:一公升塑膠瓶,棉繩

將塑膠瓶切開兩半

將塑膠瓶上半部分如圖剪開及摺下(距離約20mm)

用指甲鉗剪成圓形邊

把樽蓋鑽幾個小孔,再加入棉繩

將上下塑膠樽部分疊上, 花盆基本完成.

在花盆底部先加上小石,之後再加植料

完成之後的花盆,儲水盆中藍色小石是用來加重底部,防止花盆倒下

我試過把這花盤放在室外3日,植料仍然可以保持濕潤。這棉芯供水法是絕對可行。相信是可以用於其他花盤,
或者當大家出外旅行,冇人淋花,也可以用這棉芯供水法,將棉芯插入你種開的花盤底,作為自動供水用途。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
thanks a lot. will it work with nutrient water?

評分次數

• chowold2

那以後出外旅遊就不必擔心花卉沒有澆水

評分次數

• chowold2

thanks a lot. will it work with nutrient water?
lanjia 發表於 2013-7-31 03:51 PM
當然可以,只要你用的是水溶性肥料
真匿名
那以後出外旅遊就不必擔心花卉沒有澆水
quit5100 發表於 2013-8-1 01:01 AM
這個花盆底供水法我未正式試過,如果唔work,你去完旅行D花乾哂唔好賴我希望有人可以同我試下,得唔得都有獎
真匿名
一兩盆是可行的,十幾廿盆肯定吾得.煩死兼不雅觀.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
相又影得好 講解清晰
希望有埋種植報告~
相又影得好 講解清晰
希望有埋種植報告~
dororo 發表於 2013-8-1 11:15 PM
咪係囉, 咁好心機整咗都唔自己親自試吓,
可能仲有新發現、構思添呀.
一兩盆是可行的,十幾廿盆肯定吾得.煩死兼不雅觀.
orchids 發表於 2013-8-1 12:35 PM
花姐你可以同我試下一兩盆呀。都係你最好
真匿名
相又影得好 講解清晰
希望有埋種植報告~
咪係囉, 咁好心機整咗都唔自己親自試吓,
可能仲有新發現、構思添呀.
我E+諗緊個自動供水花盆種乜野好。又要細又要濕得.Any people can help me please
真匿名
很不错的做法

評分次數

• chowold2

真棒的作法,明天來試試看

評分次數

• chowold2

我見議改良方法,
一定得, 將棉心改用係金魚舗買到的高密度棉(尼龍纖維), 剪條狀, 由花盆泥中間到水中,
咁真棉就唔會腐爛, 以後去幾多日旅行都得喇. 用咗幾年, 得咖.

評分次數

• chowold2

我見議改良方法,
一定得, 將棉心改用係金魚舗買到的高密度棉(尼龍纖維), 剪條狀, 由花盆泥中間到水中,
咁真棉就唔會腐爛, 以後去幾多日旅行都得喇. 用咗幾年, 得咖. ...
20070618 發表於 2013-8-7 12:19 PM
非常多謝你嘅見議改良方法,可以貼張圖片上黎看看嗎, 尼龍纖維是不是吸水力強D?
真匿名
我在大陸有種花, 因一,二個月先返回一次, 所以搵好多方法, 自動加濕。
記唔記得最早用嘅方法係, 種非洲紫羅蘭, 有專門纖維線及座盆買, 後來
市面唔流行, 就開始消失, 我去搵過唔少的棉線種類, 都逃不過濕水腐爛,
所以想到濾水器內的纖維棉花, 唔會腐爛, 吸水多少是可以用濕泥部分
長度的多少去控掣, 用一條或二條棉, 我用飮完大膠水樽, 中間開口, 成個4吋盆
放入去, 加高水位, 就可成二個月唔洗淋水喇。

評分次數

• chowold2