返回列表 回復 發帖
我今日都買左個自動吸水儲水盆,5蚊美金。E+測試緊

水會慢慢由外盆滲入內盆
chowold2 發表於 2013-8-11 09:38 AM
個size 幾大?
有4"直徑,足夠種非洲紫蘿蘭
真匿名
水會慢慢由外盆滲入內盆
chowold2 發表於 2013-8-11 09:38 AM
5蚊美金其實係2個盆,美國買嘢真係平好多.
是否指內盆有沒有去水孔,靠泥盆滲水進入?

我朋友整盆非洲紫羅蘭放入另外一個無孔盆內,即是長期浸水;又俾佢種到噃.
我都試過如果長期浸水唔多好.
如果滲水入應該好好多.
5蚊美金其實係2個盆,美國買嘢真係平好多.
是否指內盆有沒有去水孔,靠泥盆滲水進入?

我朋友整盆非洲紫羅蘭放入另外一個無孔盆內,即是長期浸水;又俾佢種到噃.
我都試過如果長期浸水唔多好.
如果滲水入應該好好多. ...
vandas 發表於 2013-8-11 01:31 PM
5蚊美金係on sale半價。內盆係沒有去水孔,靠泥盆滲水進入,不過我唔知道滲水力有幾大?唔知道夠唔夠比非洲紫羅蘭用
真匿名
真係可行!!!  之前我喺 ikea 都見過呢d頪似ge供水系統
不過佢賣ge係瓦黎,超重!!!! 仲要超~~~~~~~~~~~~貴!!!! 差唔多成舊水
呢個自製ge符合成本效益好多!

另外諗落諗落,其實可以試下唔同size ge樽,去就番盆栽ge size
污糟左洗乾淨又可以回收。個款唔鍾意換第二個都唔心痛,又可以自己design個款,真係唔錯唔錯!!

多謝分享!

評分次數

• chowold2

水會慢慢由外盆滲入內盆
用耐咗,內盆D滲水孔会俾水中什質,如塩份等塞了,到時就冇用.

評分次數

• chowold2

我個動吸水儲水盆試驗到現在,效果都非常滿意,如果仲有on sale我會去買多兩個
真匿名
感謝~~又學到一招了

評分次數

• chowold2

有創意,我鍾意...多謝分享

評分次數

• chowold2

魚缸纖維绵花是這樣的
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

圖三及四都是用種子種的小苗, 自動吸水盆. 一個月唔洗淋水都得.
圖三及四都是用種子種的小苗, 自動吸水盆. 一個月唔洗淋水都得.
20070618 發表於 2013-9-1 08:19 PM
d 水要唔要換/加 ?
番落香港, 無人淋水, 所以無加水.
圖三是百里香, 由種子種, 已有三個月大, 不過隔成個月先番上大陸時都會換一次水.
圖四係薫衣草, 有兩個月大.

評分次數

• vandas

圖三是百里香, 由種子種, 已有三個月大, 不過隔成個月先番上大陸時都會換一次水.
圖四係薫衣草, 有兩個月大.
20070618 發表於 2013-9-1 10:23 PM

太陽曬著仍然可以保持一個月?