返回列表 回復 發帖

今年番茄有小小收成

,  描述: Tomato
今年手多種左6棵番茄,有大有細。
細番茄cherry tomato今日已經可以收成, 通常第一次到最後一次收成起碼有一兩個月(直到天氣轉涼為止)。
大番茄就要比較長時間成熟,估計一個月之後就可以收成。

兩個月前

今日收成後

Cherry tomato

大番茄

今日收成約有兩磅

種植番茄小小心得.....
番茄喜歡日照和高溫,需要水分肥料,肥料不足或陽光不足都會影響產量.
日照: 光照強弱對於番茄有很大影響, 最好種在開陽的地方.
肥料:番茄需要大量的肥料,每3-4天施肥一次,
支撐: 番茄頗為高大同重,需要強大支撐.
土壤: 最好選擇以前沒有種過或起碼兩年以上沒種過番茄的土壤, 排水性和保水性良好的土壤。(同地連年種植是種番茄大忌)
澆水 :番茄極需水分,水份一定要充足。土壤不可忽乾忽濕,否則易引起裂果,土壤微乾時澆水即可.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
今天晚餐我也吃了自種的車厘茄

以前種蕃茄總是會爆開, 後來才知道結果的時候不可太多水, 水多引致外皮爆裂.

再補充一點: 種植蕃茄在澆水的時候要避免沾濕葉片, 否則會有病變.
師兄```好鬼正, 一口一粒, 開心到唔會講野

評分次數

• chowold2

我又要食  

評分次數

• chowold2

今天晚餐我也吃了自種的車厘茄

以前種蕃茄總是會爆開, 後來才知道結果的時候不可太多水, 水多引致外皮爆裂.

再補充一點: 種植蕃茄在澆水的時候要避免沾濕葉片, 否則會有病變. ...
vandas 發表於 2013-8-4 12:41 PM
蘭姐,為什麼你盆番茄D葉咁醜怪,都有咁多番茄。番茄多過葉
真匿名
蘭姐,為什麼你盆番茄D葉咁醜怪,都有咁多番茄。番茄多過葉
chowold2 發表於 2013-8-5 01:04 PM
唔知呀, 係因為盆種?
有2株羅馬茄地種, d葉就好靚, 但係好...高, 差不多5'; 有好多果.
第一次種羅馬茄, 係咪咁高?

我以為種車厘茄是我強悍, 點知師兄姐重勁, 唔覺意手多多都種得咁靚仔.

評分次數

• chowold2

很成功的種植
我種過幾次多失敗
因為土壤有病毒
下次種要換新土

評分次數

• chowold2

很成功的種植
我種過幾次多失敗
因為土壤有病毒
下次種要換新土
quit5100 發表於 2013-8-6 07:25 AM
如果你用舊泥,你要翻土晒下殺菌
真匿名
唔知呀, 係因為盆種?
有2株羅馬茄地種, d葉就好靚, 但係好...高, 差不多5'; 有好多果.
第一次種羅馬茄, 係咪咁高?
vandas 發表於 2013-8-5 01:26 PM
全部新地種番茄都會好高,我嘅cherry tomato 都有4'高
真匿名

這兩株番茄同樣是今年第一次種植的品種, 效果驚人!
由於沒預算會有這麼高, 沒有特別的支架, 只用竹枝作依靠.

黃果的一株長到5'高;由於沒有其他支撐(又沒有剪頂), 繼續長的便垂到地上去, 加起來實際有10'高

黃色的葫蘆形;果子較細小,味道跟羅馬茄沒分別.

由於拍照前整個星期也下大雨, 水份太多因此有不小果皮也裂開了, 十分可惜!

我的種植方法跟周哥哥的有小許分別.
雖然同樣是種在地上, 我的完全沒有施肥, 而且用的也並非新添加的泥土, 可能本身的泥土質量較好吧.
水份方面, 炎熱的天氣下每天也有小量灌溉, 否則不用下太多水以免裂果.
番茄如何種植如何照顧為何這麼漂亮

評分次數

• vandas

我又把po文仔細看ㄌ幾遍努力試試有問題在提出謝謝
So Great !
I will start planting tomato in the next season !
But can i do it in the winter when the temperature is cool ?
Thank you !

評分次數

• vandas

Wahhh 好正,种得几靓!

好羡慕。。。

評分次數

• vandas