返回列表 回復 發帖

[討論] 00後的麻煩事

好討厭啲所謂00後,成日都三分鍾熱度.....

又話要追求理想,但又唔受得苦,又唔肯努力,又畏斤斤計較!!

最近我家中最細又九代單傳(聲稱)既男丁話上網睇到水舞間有個真係show...

睇完之後話要去參加.....佢係咪傻架.....

點解家姐我咁叻,九代單傳既會係咁蠢架!!

佢好似發晒癲咁要去.....請問除左報警重可以用啲乜.....因為我就會黎郁佢架啦!
套野重有排播架.......我究竟要忍到幾時??
咁又唔好一竹桿打死一船人
00後 活到今天都最多14歲
可能佢想參加既目的都係為左貪玩
但換另一個角度睇,我覺得幾有膽色啵~~
仲有00後 都有勤力和有上進心的~千萬不要label 左人地
2# duckduckchu
希望你見到我上面個reply 時,認真反思一下,可能你就唔會禁負面了~~
因為我太了解佢啦....
唉....算啦,,,,都係帶佢去一次睇水舞間算吧啦....
各位知唔知最近有冇乜野水舞間既優惠?

最近我家中最細又九代單傳(聲稱)既男丁話上網睇到水舞間有個真係show...

3vNYmaOJP9w&feature=c4-overv ...
duckduckchu 發表於 2013-8-20 12:57 AM
點解佢話要參加就等於佢蠢呀?
參加呢0的有咩唔好?人生多個體驗有咩錯?
做咩要話佢蠢....我覺得咁講對佢好唔公平
套野重有排播架.......我究竟要忍到幾時??
duckduckchu 發表於 2013-8-20 12:59 AM
其實呢套咩黎架?
未完架?
因為我太了解佢啦....
唉....算啦,,,,都係帶佢去一次睇水舞間算吧啦....
各位知唔知最近有冇乜野水舞間既優惠?
duckduckchu 發表於 2013-8-21 01:44 AM
水舞間好似無咩優惠架喎
最多好似都係連酒店0既套票
點解佢話要參加就等於佢蠢呀?
參加呢0的有咩唔好?人生多個體驗有咩錯?
做咩要話佢蠢....我覺得咁講對佢好唔公平
狗上瓦坑 發表於 2013-8-21 01:55 AM
因為佢最

蠢既就係報名已經過左期啦....

其實呢套咩黎架?
未完架?
狗上瓦坑 發表於 2013-8-21 01:56 AM
\

依套應該係一班人用一個星期的時間學習其中一個水舞間既表演環節...
例如高台跳水咁啦...
真人秀都是這樣的
水舞間好似無咩優惠架喎
最多好似都係連酒店0既套票
狗上瓦坑 發表於 2013-8-21 01:57 AM
即係旅行社promo個啲?
offtopic 一問, 我想問佢個真人show 到最後會同真正表演一齊做 ?
同埋係唔係會有 城城做表演嘉賓 。

其實我都幾想去睇下, 有冇多啲資料可以俾我呀 ?

3vNYmaOJP9w&feature=c4-overv ...
duckduckchu 發表於 2013-8-20 12:57 AM
得罪講句 .
我唔知你個細佬定邊個  真正係點樣都好. 但係我想講我最憎就係你依款人. 好似啲人力資源專家咁 將所有嘢標籤晒,
00後係點, 90 後 係點, 80後係點點點 .
就係因爲你哋將所有嘢/人 都定型/ 歧視 , 先會有咁多誤會 / 退步 / 放棄 既發生 .

就好似而家時下年輕人流行  working holiday / 流浪,  你哋就會話 唔腳踏實地, 冇諗將來係點, 冇承擔 , xyz .
你會話如果賺左錢之後退休想去邊都得. 結果就係 25歳 / 35歳 / 45 歳 嘅時候 你都會講同一句嘢 " 其實我真係好想去架 .... 但邊度得丫 ... 因爲現實xxxxx...... "

你就係永遠都唔明白 , 佢哋比老一輩多咗嘅就係  有膽量去嘗試夢想, 突破現實/教育 所帶來既規限 .
而佢哋亦會有更多既機會去體驗失敗 .

Steve jobs 同好多 成功人士 其實都有講過, 佢哋真正成功既原因唔係因爲學識,有領導能力, 而係佢哋肯嘗試 .
失敗喺佢哋心目中只係 " 意想不到既結果 " .

甘你又唔好label晒所有人, 我識好多00後都好努力。

你咪帶你細佬去睇下水舞間囉,
可能佢睇完人地甘, 會比心機, 會發奮呢。
算啦 睇開d 啦