返回列表 回復 發帖
14# rockeye 這方法和ickiong大大教導的方法一樣!沒分別啊!只是你用了貴一點的望遠鏡罷!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
15# lckiong 這方法和ickiong大大教導的方法一樣!沒分別啊!只是你用了貴一點的望遠鏡罷!
12# WuSoLo 小弟最最最希望的是>>>>>>>>>>
12# WuSoLo 小弟最最最希望的是>>>>>>>>>>
kant_mo 發表於 2013-10-25 07:15 AM
如果要拍到大大的月亮的確不難,像我這幅是以 Sigma 150mm 拍下的;只是焦距短了點,對焦不易和放不了很大而已。

至於天體的拍攝 ... 恐怕是非大型天文望遠鏡不能了!

15# lckiong 這方法和ickiong大大教導的方法一樣!沒分別啊!只是你用了貴一點的望遠鏡罷!
kant_mo 發表於 25/10/2013 06:51 AM
所以我咪問佢副“家生”要幾錢咯

要影月亮,投資少少係要既

如果要影天文像/星系,投資唔係個個可以負擔o架
分分鐘啲“家生”仲貴過部BMW/Benz

佢哋影星系用啲設備係好精準架,我哋眼睇星星好似冇移動,但係望遠鏡將遙遠啲星系對焦落相機裡,地球轉0.0000001mm,遠距離星系已經移動幾千萬公里甚至乎幾十億公里啦

試想像飛機在天上飛,我哋肉眼睇到佢飛好慢,但係佢速度有幾百公里一個鐘(Km/h)

評分次數

• WuSoLo

認真睇真啲真係又真係
20# lckiong 大大果然有道理!謝了!
19# WuSoLo 請教版主大大!這套相機可以嗎?
19# WuSoLo 請教版主大大!這套相機可以嗎?
kant_mo 發表於 2013-10-25 10:45 AM
這部也是不能啊!
/try this Canon 1Dx + 600mmf4.0 + 2xIII

網上有很多月亮相供下載,唔洗想到爆腦.
單買腳架都唔平!
專業架生可以在美國買樓.

估吓$$$$$$$?

(不計

腳架)

評分次數

• WuSoLo

.......
24# d228216 嘩......正!!請問要多少錢呀!這圖影得很好啊!thanks
25# sallytong 小弟明白網上有很多月亮的圖片可以下載,但.....就比如女孩子一樣,總是自已擁有的實際!網上下載下來的就只可以.....

評分次數

• WuSoLo

25# sallytong 我估這套相機要賣五萬港元!小弟只是估一下!我對嗎?

評分次數

• WuSoLo

25# sallytong 我估這套相機要賣五萬港元!小弟只是估一下!我對嗎?
kant_mo 發表於 2013-10-26 07:46 AM
唔洗!
兩萬五左右喇!

只要冇聯系滙率,
美金一算.

評分次數

• WuSoLo

.......
25,000 x 7.8 = HK$195,000
Sally 姐, 真係講笑.