返回列表 回復 發帖
今日見到有塊老葉裂開左 係咪因為唔夠濕度? 不過新葉大左

睇完都唔肯定! 我又唔想用手搞佢
初時見到佢離開莖部生咁遠先講係由根生長
如有錯 請大家見諒 新手唔識野
http://i.imgur. ...
dororo 發表於 2014-8-21 11:35 PM
你係唔係唔小心整襯塊葉裂開
你係唔係唔小心整襯塊葉裂開
chowold2 發表於 2014-8-22 11:15 AM
緊係唔係啦 放左係架都冇理佢
冇人知係咩原因? 唔係得一棵係咁
超版的兰仔应是这个basal keiki
ob51330 發表於 2014-8-22 09:10 AM
應該係  再多一個角度
多謝B爺指點,我是不是攪錯basal keiki 只會在葉下底部的老莖長出,而不會在根部長出?
chowold2 發表於 2014-8-22 11:10 AM

, 以我所知只有Phalaenopsis stuartiana keiki 出自根部的.
b-boomer 兄,你說得对.我試过有棵從顶部葉心出仔,越長越大
之後出根,之後母株枯死留下仔株,原因不明.
ob51330 發表於 2014-8-22 09:04 AM

我所的花梗苗是在花梗頂部出的, 不是顶部葉心出. 你這棵的狀況未見过.

我知道從葉心顶部出花的叫做 Kiss to die. 是死梗的.

你這棵的狀況是不是 Die one to save one?
He he he

我知道從葉心顶部出花的叫做 Kiss to die. 是死梗的.
你這棵的狀況是不是 Die one to save one?
这兩个状况我都经歷过.前者死梗後者很弱.需長時期照顧.
緊係唔係啦 放左係架都冇理佢
冇人知係咩原因? 唔係得一棵係咁
dororo 發表於 2014-8-22 10:13 PM
等我扮代表嚟答你,答得唔啱唔好揪我。
你可能淋水太過大乾大濕(乾太長時間)加埋空氣濕度太乾,又或者你上手比盆花你之前無淋水太耐,你一大量淋水立刻谷暴D葉。
周爷你講的可能性很高而且香港現正處秋燥天氣一乾一濕会令叶子爆裂吾出奇.
原來同人一樣會爆拆
多謝大家解答 !!
多謝分享你的成果.品種很多而且種得很好和專業,值得向你學習.謝謝.
多謝分享你的成果.品種很多而且種得很好和專業,值得向你學習.謝謝.
swng1 發表於 2014-8-24 11:12 PM
swng1多謝你欣賞,記得你種的金黃色拖鞋蘭很漂亮,你現在種的其他蘭花生長得如何?
Sept14 呢盆最普通嘅跳舞蘭又開花

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

呢盆最失敗嘅秋石斛Den White Pinky Lip竟然又再開花,
那高芽也成長了很多,準備遲些分盆

詳情請看 http://www.tvboxnow.com/viewthread.php?tid=3063019&page=1&fromuid=1043857#pid51115398

師兄, 好鬼中意你棵拖鞋蘭Paphiopedilum, 我都增加兩成員, 是朋友送, 唔知是什麼??? 要等到明年先知, 我棵老蘭都開花了