返回列表 回復 發帖

菠蘿可以咁樣種? 2014 成功篇

係2013年用菠蘿頭開始種植

2014 7月

2014 8月
會唔會有果架, 有就再分享, 加油呀

超版,我可盆菠蘿沒有你的快高長大,相信大家是差不多時間種,你點催谷得咁快?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

師兄們, 我棵又黃又綠, 希望明年有果實出現, 等到頸都長左
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
會唔會有果架, 有就再分享, 加油呀
JUNE123123 發表於 2014-8-17 05:32 PM
聽其他有係香港種過既人講 香港係可以種到出果既 不過我唔係田度種 唔知得唔得
師兄們, 我棵又黃又綠, 希望明年有果實出現, 等到頸都長左
亞良 發表於 2014-8-18 07:41 PM
似係曬過頭wo 種左幾內 試過結果未?
超版,我可盆菠蘿沒有你的快高長大,相信大家是差不多時間種,你點催谷得咁快?
chowold2 發表於 2014-8-18 08:59 AM
應該係天氣問題 呢度比較熱 不過睇你既葉比較肥 我果棵生得長可能係想搵光 都冇乜比佢曬太陽
就黎秋天會試下比佢見多d陽光
應該係天氣問題 呢度比較熱 不過睇你既葉比較肥 我果棵生得長可能係想搵光 都冇乜比佢曬太陽
就黎秋天會試下比佢見多d陽光
dororo 發表於 2014-8-18 09:56 PM
點解超版唔放室外種, 菠蘿同蘭花調轉地方種應該啱啱好.
亞良 發表於 2014-8-18 07:41 PM
良哥, 以前睇過人地介紹, 要菠蘿開花唔難, 但要結果就要落一種化學物, 外行人比較難做到.
希望您可以成功啦!
點解超版唔放室外種, 菠蘿同蘭花調轉地方種應該啱啱好.
vandas 發表於 2014-8-19 08:06 AM
依加慢慢開始比菠蘿見光 所以d葉綠左 蘭花因為室內冇地方放
良哥, 以前睇過人地介紹, 要菠蘿開花唔難, 但要結果就要落一種化學物, 外行人比較難做到.
希望您可以成功啦!
vandas 發表於 2014-8-19 08:09 AM
謝謝師姐祝福
Any fertilizer for pineapple?
Any fertilizer for pineapple?
moksy 發表於 2014-9-24 02:33 AM
到大d 既時候應該要啦
謝分享
just by growing the top part into the soil?