返回列表 回復 發帖
有資格繳稅證明你好掂,無得頂
lhy92725 發表於 2017-4-25 10:53 PM
乜你冇繳稅嘅咩?(唔清楚你個邊制度)馬來呢邊 薪水超過2千元 就要報稅
佢點會肯聽你講
lhy92725 發表於 2017-4-25 10:56 PM
講佢唔肯聽咁咪要炳佢囉?
我稱 ... 亞弟
亞弟
早安!
smcorange 發表於 2017-4-26 08:07 AM
橙大哥你好!
稱呼我為0208就好
我地都有个额度嘅,不过大多数都系报细个数然后免缴呢部分嘅税款
lhy92725 發表於 2017-4-26 11:02 AM
我哋呢邊都係報細走稅 薪水2千到2千5(報細兩三百)
薪水超過4千幾你冇可能報你嘅薪水2千幾啩?最多報細兩三百啫
報得太細有壞處架 退休金利息高(跟薪水比例) 抽少咗 得不偿失
甘我称呼发哥,橙兄都无问题嘅
lhy92725 發表於 2017-4-26 11:03 AM
貓叫我0208
甘如果真系好高薪,適當交返D稅都系正常嘅
想下第日退休有份長糧咬下都好嘅
lhy92725 發表於 2017-4-26 09:32 PM
我諗住講簡單D 點知仲過復雜?
之前我講嘅退休金表達错了 我所講係公積金 同退休金係唔一样(類似香港強積金)
公積金係我國政府強制雇主為員工每個月儲蓄(扣員工11%抽雇主12%畀員工)總共23%入落公積金儲蓄戶口(利息好高下)
55歲後先可以攞出嚟 當係有錢可以養老囉
馬來據我所知 私人公司係冇退休金的?打政府工退休就有啦(咬長糧)
系因為果陣唔知你系發哥
lhy92725 發表於 2017-4-26 09:32 PM
我嘅意思係叫你 稱呼返我做0208
你又知道佢去咗印尼嘅?
條友仔大把水 去完花旗國 去印尼?每年都週遊列國
无论公司定个人,逃税系必然嘅
lhy92725 發表於 2017-4-27 02:21 PM
猫好叻認得捐窿捐罅?年中悭唔少!
絶無問題, 只是突然覺得自己好粗
smcorange 發表於 2017-4-27 02:21 PM
橙大哥突然覺得自己 財大氣粗?
大魚才有份量
smcorange 發表於 2017-4-27 02:25 PM
我们的政府沒有錢了? 正在想辦法魚肉百姓? 東馬應該好一点把?
發哥早晨3615697
mnb1123 發表於 2017-4-28 09:19 AM
見到地球最靚仔的BB!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
來花旗國走花旗參水貨去印尼緊係大把水啦
mnb1123 發表於 2017-4-28 09:24 AM
要走野生花旗參先可以賺到水 ?條茅利走错貨 人工培植花旗參?
打鬼佬工沒得報細走稅,2016聯邦+州稅交咗大約9仟大銀mnb1123 發表於 2017-4-28 09:31 AM
你哋政府抽咗稅 畀最好福利人民
我哋政府抽咗稅 畀最少福利人民
唔可以問政府D錢用去邊(拒绝回答)再問就扣留?
甘税所每年都会 抽查一D公司黎罚款嘅
lhy92725 發表於 2017-4-28 09:37 AM
你要自求多福!  唔好中招(蕉)?