返回列表 回復 發帖
生意平淡,日日都有哋唔想见的人出现。唔开心点得啊。以前在铺头睇带都被哋西人客人讲笑甘话。伊家就上网啦。保持心境开朗,时间都过得快哋!
主持话一小茶匙盐沟蜜糖。有话薯仔溶都可以美容。
啱听。今可以早走。weekend真是好,做半日。
收工,shopping.煮饭食埋晚饭啦。跟住将个种拨慢一个钟,搞掂!明天结束夏令时,今晚多个钟玩。舒服晒。
但係通常用粗鹽
CC517 發表於 2011-4-1 11:11 PM
是用来磨脚皮定手挣啊?嘿嘿!
磨脚皮有咩好方法
lhy92725 發表於 2011-4-2 04:22 PM
西人都在超市买磨石来擦的。不过磨前要先浸透哋皮。磨后要搽 Sorbolene 一类的 cream。
有时未老化都会架
lhy92725 發表於 2011-4-3 09:26 AM
是血气问题。细细个时切亲手脚一阵就好,冬天只脚是暖的。细时俾蚊咬三日就好番。大个就唔同啦。
只有以后唔好着鞋唔着袜,保湿啦!
我血气一向都悟好
lhy92725 發表於 2011-4-3 05:06 PM
坐在张凳到。成条腿伸直。用只脚尖打圈,顺时针36,逆时针36。双脚一起做,或者做完一边再做另一边。这招叫凤凰转头。嘿嘿。实有效。
再懒哋,就睡觉时在床上做。一样得。
剧烈运动会要猫命的
lhy92725 發表於 2011-4-3 05:47 PM
伸懒腰,打哈哈,深呼吸,好提神嘎!这招叫增加吸氧量运动!哈哈!
实是啦。我依家在大陆网到教紧几个大陆靓仔学气功添。养生运动 easy job. 有个西人三年前跟我学佐半日气功后,依家话自己做师傅教人添。真是!
以前就Okay。停练十几年,现在补功期间。
使唔使咁煩, 得閒煲下黨參北芪飲下, 行氣活血
CC517 發表於 2011-4-3 10:25 PM
郁下哋手指脚趾仲实际啦。你唔见民国初期哋大老倌手中玩住两個阴阳球咩?手指脚趾在身体最远端,多哋运动,行氣活血咋!
我唔会建议你抓住两个铁球周街走嘎!不过就要好似跳孔雀舞甘郁下哋手指仔喽。如果你成日在office做的话仲方便。十指指尖相碰,再放在张檯到,又几行气嘎!
对啦!成只手臂树在张台又得,平放在张台又得。你想点都得。这招是气功试气感的招数来嘎。
十指指尖相碰就成佐个三角型个尖角啦。又唔是叫你做和尚式的合十,手心空佐出来啊。手指同小臂都伸到直,成个三角型甘。你用小臂靠住台边又好,用肘尖放在台面又得,平放在台面又得。如果你坐在有扶手的凳(大班椅),就将你的前臂放在扶手的上边啦。
跟住你想番每次睡醒的情形,即是想醒又未醒个种感觉,不过你就睁开眼。嘿嘿,甘你即是练紧气功啦。你话是唔是好简单啊。