返回列表 回復 發帖

[硬碟] 有關大概3GB唔見左

如題
當我check C drive個 space用左幾多, 再加埋select全部folders + hidden files 個容量用左幾多時. 竟然發現用個space有出入, 但check唔到3GB用系邊.
其實系麼也原因?系中左virus?定系其他?
原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-2 05:23 AM 發表。 
如題
當我check C drive個 space用左幾多, 再加埋select全部folders + hidden files 個容量用左幾多時. 竟然發現用個space有出入, 但check唔到3GB用系邊.
其實系麼也原因?系中左virus?定系其他? ...
你係話 100GB的 HARDDRIVE
係電腦度只顯示 97?
如果係咁應該正常....
NTFS Format  

1024= 1k .

1024 K = 1M

1024 M = 1G

40G NTFS Format  後 37G 正常

你地可能誤會左我個意思
其實已經係format左好久用左好一段時間.....話姐俾你地睇我個printscreen應該明白^^

還有 windows  ??  Progrram Files ??
原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:14 PM 發表。
還有 windows  ??  Progrram Files ??
已經select晒drive c: 裡面個files+folders+hidden files/folders
你用咩 Window??  XP??

如果用 XP 點解用FAT32 Fonmat ???

FAT32 中單個檔案 ,不能超過 4G
原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-3 12:22 PM 發表。 

已經select晒drive c: 裡面個files+folders+hidden files/folders
我只是見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??

原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:26 PM 發表。

中單個檔案
我只是見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??
系因為當select晒全部folders隨便在一個folder right-click --> properties就會你所講"見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??"
你可以試一試我講geh系真geh^^
你試下 一個一個 folders 多少加起來是多少

是多少??
原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:40 PM 發表。
你試下 一個一個 folders 多少加起來是多少

是多少??
總數一樣
原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-3 12:43 PM 發表。 

總數一樣
小左3G ??
原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:56 PM 發表。

小左3G ??
差唔多3GB
去我的電腦 -->  按入去 C:/
之後將全部folder hight
我加起黎發現我差唔多係個個數字
但差8g

本身硬碟係唔係應該食番幾個G?
如果我冇記錯的話....

原帖由 jwxie518 於 2006-12-4 01:20 AM 發表。
去我的電腦 -->  按入去 C:/
之後將全部folder hight
我加起黎發現我差唔多係個個數字
但差8g

本身硬碟係唔係應該食番幾個G?
如果我冇記錯的話....
唔知麼也原因吃左咁多GB....但好肯定HDD本身系會用左少少GB當format後,但系唔可能format後又再吃咁多GB.話姐去解決個方法就系format, 咁就可以拿返你唔見左d GB.