返回列表 回復 發帖

多謝各位師兄提議同指點, 造甘高有原因, 人老唔可以經常趴低, 這個大盆攞泥種蔬菜, 不好開心終於搞點左佢, 不過要好多泥, 右要花錢!!!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

原來花盆這麼貴???    差不多```貴在靚盆是華仔, 我做的盆是亞良.

評分次數

• chowold2

chowold2兄,果 個位是西照到地方,在澳洲是很充足太陽, 謝謝提議.

評分次數

• chowold2

良哥,落好重本呀 !!!!!
興趣最重要..............對嗎 ?????
祝成功種靚菜 ...................
oldman60 發表於 2013-4-12 05:45 AM
多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.

評分次數

• chowold2

今年D新會柑唔夠快收割, 給大鳥食晒

評分次數

• chowold2

chowold2師兄, 你太高舉我了, 我上帖是給你地師兄們指教小弟應該點樣種得最好, 我試過用虾頭做肥料, D柑多到不得了, D柑外面好靚但內部有很多小白虫是好失敗, 現在只加有機肥料都可以只是小D果, CD應該是唔多得. 小烏OK. 但澳洲D大鷃武就唔得, 佢唔食都咬一下. (其實我想要柑皮多D)

評分次數

• chowold2

chowold2師兄, 我通常見到D香茅夠大支, 會分開放置類近再種, 先前果D食下食下就拔晒, 唔知可不可以, 謝謝你提供香茅資訊.

評分次數

• chowold2

chowold2師兄, 我真是農夫, 今晚晚餐是KFC加薯條同自種沙律菜, 清抄番薯葉. (番薯葉而家有5盆了). 開心到自大左

評分次數

• chowold2

chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到

評分次數

• chowold2

起左幾星期, 終於搞點, 以後唔怕鳥兒,但老鼠就唔知, 都幾辛苦. 明年夏季可以種茄里子同藍莓, 買左五噸有機泥, 有排用. (多謝 vandas 師姐提醒. 發泡膠箱種長根植物是不太好, 下面D泥好濕淋淋, 水份太多會整死D根, 我用發泡膠箱種有蜜糖豆, 紫番薯, 韭菜, 芹菜, 只得鬼佬生菜種五盆, 現在食左四盆是OK, 最後個盆都幾靚仔, 期他果D真是麻麻地, 這是個人意見)

評分次數

• chowold2

今年真失敗, 蜜糖豆全軍盡失, 豆都無一粒食, 起好個溫室, 防到鳥但防唔到老鼠, 親身拔起晒唔益D死老鼠, 明年再戰, 專心參與Vandas姐的自組迷你花園_活動篇 同 種下D香菜, 剛剛找到以前種的冬瓜相同大家分享下

評分次數

• chowold2

ob51330兄, 食得晒, 我兩公婆好中意食瓜瓜菜菜, 但有時唔捨得食, 想看多佢兩眼.
vandas姐, 我都唔知, 我己經用很細鐡綱, 但早上見到D幼葉給佢食晒得番D枝, 用發泡膠不要放太多泥,  我現在捨棄發泡膠先發覺底部D泥很濕很臭.
chowold2兄, 我D菠蘿死死地, 而家有個位放番落地.
今年D桂花有收成, 可以做桂花榚

評分次數

• chowold2

周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥.

評分次數

• chowold2

vandas姐, 我記得拾幾貳年剛剛到澳洲, 我第一次種植物是香花, 桂花,白蘭,七里香,含笑,苿莉,珠蘭同有香味撲鼻的玫瑰花, 但我最中意是桂花,她的香味甜到入心, 剛剛在花園巡視業務又見到D老鼠夜香, 唔知捉唔捉佢好, 我都收左工等番香港玩, 宜家專心玩自組迷你花園, 我整左有幾個參展. (LOOK下老鼠個樣都可憐!!!)

評分次數

• chowold2

應該用老鼠爸爸引埋佢一家出黎 之後一次過送走
依加變左單親家庭 d鼠BB 可能以後冇左個爸爸
鼠媽媽要搵食又要照顧鼠BB  
鼠爸爸擔心屋企 又要搵路返去
好在一公里唔算遠 可能好快就可以團聚
之後佢地應該會 ...
dororo 發表於 2013-8-10 02:05 PM
dororo 兄, 我以經捉到佢個仔女, 欠佢個媽咪```放置佢爸爸地點(老婆唔準揸車, 來回行左壹粒鐘)

大地回春, 很多植物再活潑了~~~小香芹, 白合, 蘭花等等播種同開花

評分次數

• vandas