返回列表 回復 發帖
影得好靚呀; 請問你用那一款相機?
用的是 Nikon D850 + Laowa 100mm Marco,這支鏡頭解像和顏色還原度上的確是令我有驚喜!

雖然是全手動操作,但微距這類拍攝單靠自動對焦也不是 100% 可靠,所以是一支表現及得上原廠的副廠鏡吧! ...
WuSoLo 發表於 2021-2-28 02:38 PM
我都是用 Nikon D850, 呢部相機好好用, 你識貨呀!

(Blackberry) 相同相機拍
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• WuSoLo

哈哈 ... ... 「識貨」還需「識用」吧!

D850 的確是一部「改進」不少的機體,不似某廠擠牙膏式推出新機 ... ... 所以我真的要努力學習,免得有負 Nikon 的心意! ...
WuSoLo 發表於 2021-3-1 06:10 PM
真係好多功能, 一個功能入面, 還有功能微調, 我都未識用全部功能.....! 不過我知道佢有一個好處, 我常常忘記熄機, 用它時才發現.....開了它超過半月, 還有很多電力. 我出外攝影, 每次帶去的後備電都用不著!

評分次數

• WuSoLo

還是小花,1 倍 vs 2 倍放大。

1:1

2:1
WuSoLo 發表於 2021-3-7 01:02 PM
我比較喜歡第一張, 背景好靚, 配合個主體更美!

評分次數

• WuSoLo

支鏡頭好靚, 蜜蜂漂亮又清晰; 花花變了配角呀!
這鏡頭嚇了我一跳 ... ... 紅葉離我頭頂差不多 3 米的逆光照!

WuSoLo 發表於 2021-3-10 10:07 PM
我心郁郁都想買一支.....
買喇,很好玩的 ... ... 看這毛毛球多美麗!

WuSoLo 發表於 2021-3-13 09:57 PM
唔好吸引我啦!最近買左部 Nikon Z50, 冇哂錢呀!

你呢支鏡頭好靚呀! 你度賣幾多錢呀? 我 check check 我有冇什麼地方收埋左錢忘記左.....
在香港以略低於 3K 購入,這個價位不用動小金庫吧!

還有妳有 Nikon 的 FTZ 接環嗎?

有的話就 Z50 也可以受惠了 ... ... 一魚兩吃豈不快哉! ...
WuSoLo 發表於 2021-3-18 09:44 PM
請問你係唔係呢支? 105定焦/F2.8 我有呀~
這支 105/2.8 微距當然是好東西喇,始終是 Nikon 金圈鏡嘛!

我的是這支 ... ... LAOWA 100MM F/2.8 2X Marco APO
https://shoplineimg.com/5d1f6225ec3a6d00018445ca/5db421f6e8016674685d669b/2000x.webp?source ...
WuSoLo 發表於 2021-3-19 08:06 PM
我度賣 $679 再加 12% 稅, 大約 5千香港錢. 我度D野貴又稅重.....

評分次數

• WuSoLo

其實你個鏡頭好抵玩, filter size 67mm 大一些又輕一些, 只是冇 VR. 價錢差好遠!  畫資又好! 我考慮買呢支鏡頭......等大節日, 會有機會減價我才入貨! 多謝你好介紹!
今天在門外的偶遇!

WuSoLo 發表於 2021-3-25 07:19 PM
好掂呀! 勁抵玩!
我度仲係好凍, 未有蟲仔 "玩"
包剪揼 ... ... 剪!
WuSoLo 發表於 2021-3-28 09:57 PM
佢係唔係被斬開幾碌....分屍...呀! 呢個大場面都畀你捕捉到~
是不是心痒痒呢!
WuSoLo 發表於 2021-3-26 08:01 PM
係呀! 我想影蜘蛛, 因為佢行得慢, 螞蟻行得快, 好難focus....
靜態和動態我都喜歡影! 我度3-5月時期, 櫻花處處, 剛剛用 Nikon 105 Micro 影了一些 !

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• WuSoLo