返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( d2 w% x" M7 d# C- Y* d1 p3 ^& Z
tvb now,tvbnow,bttvb" b# U* ~; Z+ W1 u5 ^# L
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" d1 |! {2 a1 R; H

6 I& z  X9 i1 C6 w! _' L公仔箱論壇嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: h, {  t( @8 m' U/ ^1 ~! B8 E( o( l
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
+ Q9 x6 A' Y9 D7 z% T8 Ltvb now,tvbnow,bttvb哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。tvb now,tvbnow,bttvb9 ?. s9 l1 A) M) B% C& q2 t. m
話唔定可以見到釘姐睇檔........! ^' i4 H+ ^" \9 {+ K
「釘姐的背影」好似書名。
( D$ X  G# B/ F1 ^- h# R, a公仔箱論壇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
, P* V9 ~7 |, D+ A/ G% L哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎, G6 R  |0 H' q
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
- K" X* r: p8 a8 p多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
: x" N# j' N+ A$ U5 z# n0 k1 l
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
  v# D) E1 i" ]+ T: x4 v4 |7 _公仔箱論壇2940553; x, T( o( p: L3 F9 A5 e
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
' K5 E, B  s! u% t$ b+ |6 n公仔箱論壇% C! ~, ?6 o0 v/ y6 C( s. t
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
! A7 w8 E: h+ s% ^8 f9 g# atvb now,tvbnow,bttvb2940554
1 w9 L) o$ P. f0 h" Jtvb now,tvbnow,bttvb29405572940558www3.tvboxnow.com; D8 {) O: c- j
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
公仔箱論壇& \2 j6 a( G$ V' s& O

6 }; D2 V! [/ [. I等我都買件紅肚兜著下先
tvb now,tvbnow,bttvb' V% Q& ?$ J7 {: N, [) V
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦tvb now,tvbnow,bttvb8 P/ r0 B- \. r1 T( ^5 m
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
6 T8 t# z) [" ^$ Z! f. WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
8 `6 `! D& e) h! m0 }4 i- x6 UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
2 ~- R8 D7 \) x# Z3 @9 Kwww3.tvboxnow.com等我都買件紅肚兜著下先TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 i. s+ \* k3 }, W  d; p
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
: p9 V1 [$ t! `1 W
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
& ^; F9 Z4 o$ U+ z8 g/ _# a+ b) a$ Y哈哈,講笑啫 唔好嬲

# X, c& R' U; ptvb now,tvbnow,bttvbwww3.tvboxnow.com1 U6 L( V0 q" N& @0 |* u
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 公仔箱論壇/ L  @) p( Z9 L& S% c1 D
1 G7 t# E( Z2 L
其實唔係咁明乜野叫借庫..
4 c7 E1 O5 J( U/ d" i2 A0 X公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
3 w$ j+ z' a, z/ c$ `4 o
维基百科
% n' x6 @0 p  L% @. [: s: F觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。www3.tvboxnow.com7 m9 i7 |7 U+ d" g

' j# G- ~) N+ f- t' X簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

: y( Q" W; `  |: F/ v" I6 F$ ^2943427
1 j  L- m* E' uwww3.tvboxnow.com聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
0 e" E7 d3 b9 t. ~* j) B- X" n公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
4 O$ Q2 T. M6 e# c3 V! m
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??
! O/ ?6 |3 Q2 t3 @啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
: ]9 u8 h- U" c  R
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.www3.tvboxnow.com& ]8 \/ f+ ]+ Z/ @( B4 C2 X
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
3 T- g# i3 M! j( z2 k: F7 twww3.tvboxnow.com應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??tvb now,tvbnow,bttvb9 Z. b3 j+ G& Y9 Z+ ^
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
! w5 l5 L+ e* e8 u, M4 A( o/ k+ vwww3.tvboxnow.comtimmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
4 J2 B4 Y% U9 k9 E( f) `- n5 Y皆因我無聊吖嘛J神版主
  }" I2 z3 w( A. r5 u* ]9 ~& U, D% J6 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.tvb now,tvbnow,bttvb, `8 K. W( T6 s$ V( F
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
5 m5 q0 J" X: _( E) U, t9 N2 f這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 3 ^4 V: B9 k& D( g& B
' z- _- o  y% ^8 N
其實唔係咁明乜野叫借庫..8 A( b/ e$ r7 v7 A( C. H
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
. S  ^4 C- w$ O. pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?% v1 x7 c0 V! ?6 N. ]7 W

0 d0 Q! A9 ^# Q2 s6 F公仔箱論壇& Y; l5 u9 X$ M( r5 ?4 h
我再補充少少吖。
: _6 y  [! ]2 h% Q$ Q$ t( x香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

" |& M+ G/ v* i" gwww3.tvboxnow.com5 D, ?, w- M/ j6 ?& |- V0 G; E; l
每年正月二十六為
借庫日。. P1 c$ T. r1 l8 H/ q3 }- e
唔明再出聲啦。